ObRok - roverská akce 4. - 8. 5. 2007

15.08.2010 10:11

    Na ObRok jsme se z Červené Vody vydaly jen já a Wodnice... Vyjely jsme v pátek 4.května. V Brně se k nám přidaly Alča s Věrkou a jely jsme ku Jindřichovu Hradci. Na nádraží již čekali organizátoři a pomocníci, kteří nám prodávali lístky na speciální skautský vlak a autobus. Autobus dovezl účastníky až k tábořišti Bílé skály. Ti, co jeli vlakem, se ještě pár kiláčků s krosnami prošli. Pro pozdní příchod jsme se registrovali až za tmy.Dostali jsme stripy, trička, informační brožurky aj. Postavily jsme si stan ve squatu určeném pro náš kraj. U podia proběhlo slavnostní zahájení této akce. Byla nám objasněna pravidla přebývání na tomto tábořišti, vysvětlen námět letošního Obroku a pak jsme si házeli se žlutými klubíčkyJ. Po skončení se dav rozešel do Krčmy, Čajovny, Kin, k ohništi či do stanů. V jednom z kin se měl promítat film 300: Bitva u Thermopyl. Kvůli technickým problémům se začalo o půl hodiny později.

    V sobotu dopoledne bylo na programu Inspiro, což jsou bloky programů, které připravily jednotlivé kmeny. Slouží k tomu, abychom se naučili nějaké nové hry, inspirovali se pro naši další činnost. Byly tam také i výtvarné činnosti jako kreslení mandal a výroba masek. Po celé dopoledne střídavě pršelo. Nás zaujala hra Demonstranti. Byla tam parta lidí, která vyřvávala a vyzívala ostatní, aby šli také demonstrovat. Demonstranti se museli držet jakkoli u sebe a policisté se je snažili dostat od sebe. Kdo už se nedržel, stal se policistou a pomáhal jim. Nakonec to dopadlo tak, že na zemi na sobě leželo několik lidí a ostatní je nahlas povzbuzovali. Neobešlo se to samozřejmě bez špinavého oblečení, škrábanců a modřin :)

    Odpoledne přestalo pršet, a proto proběhla velká hra Ahil bok, ve které jsme se vžili do role hladovějících dětí ze zemí třetího světa. Na začátku nám u podia byla vysvětlena pravidla dramatickým představením. Byli jsme rozděleni do 5 skupin podle krajů odlišených barvami. Ve skupině jsme byli ještě rozděleni na přenašeče a šmejdy. Úkolem bylo, aby přenašeči přenesli přes území plné šmejdů potravinu orazítkovanou barvou svého družstva do své kuchyně aniž by je chytl šmejd protihráčů.Území hry bylo povětšinou v lese, ale část byla na louce. Trvání hry bylo kolem dvou hodin. Všechna družstva vyhrála různý počet přepravek s koblihami. K večeru jsme si mohli vybrat program na druhý den ve variabilním programu (zkráceně Vapro), což jsou různé debaty, přednášky, praktické semináře aj. Vapro bylo rozděleno do čtyř bloků: Služba sobě, Sužba svým, Služba společnosti a Služba životnímu prostředí. U trojnožek, na kterých byli programy k rozebrání od určité hodiny, bylo neskutečné množství lidí, kteří se snažili dostat jen ten program, který chtěli. Při tomto pohledu to řada účastníků vzdala, ale i po dvou hodinách jsme tam nalezly zrovna ty přednášky, které pro nás byly zajímavé. Velmi zajímavý byl pohled na zbytky trojnožek :) S ubíhajícím večerem se Krčma, Čajovna, Kina plnila lidmi. A na podiu proběhl Obrokoncert, kde bylo k zaslechnutí spousta zajímavých hudebních žánrů.

    Přes noc nám vítr vytrhal kolíky od stanu, takže jsme byly jsme měly všechny věci mokrý. Ale ono to tak člověku ani nepřijde, když je venku téměř potopa:)

    Náš praktický seminář byl kvůli dešti zrušen, tak jsme se šly podívat na přednášku o Amnesty International v ČR a ve světě. Shlédli jsme dva filmy a byli jsme informováni o práci tohoto hnutí a o tom, jak se můžeme sami zapojit. Ve 13:00 jsme měli možnost si poslechnout amerického spisovatele Roberta Fulghuma, který ObRok navštívil stejně jako pan Bursík, Jiří Navrátil i mnoho dalších známých osobností. Odpoledne jsme se vydaly na přednášku o judaismu profesorky Veroniky Řehákové na Biskupském gymnáziu v Brně. Povídali jsme si o historii judaismu, jeho dělení na různé větve, zvycích , tradicích, svátcích aj. Po skončení jsme se podívaly na Hry ze slumu. Na to, jak využívají staré duše od kola, PET lahve a různé věci, které vyhazujeme, děti z jiných částí světa, kde z těchto odpadků dokáží vytvořit různé hry. Ve Vapru byly ještě například takové programy jako Capoeira, Kurz efektivní komunikace, Ukázka skautské národní vysílací stanice, Dobrovolní hasiči, UNICEF, Sestřička pracující na Aru a spousta dalšího.Ve 20:00 proběhl Galavečer, kde se prý připomínalo i 100 let skautingu. My jsme strávili krásný večer zpíváním písniček u ohně a sušením všeho mokrého s úplně cizími skauty, ale přeci tak blízkými díky internetu, z kterého se vlastně známe pod různými přezdívkami.

    Pondělní dopoledne bylo zasvěceno Službě, tedy tomu, že jsme se rozdělili do skupin a šli pomáhat s čímkoliv. Na výběr bylo třeba hrát si s dětmi v mateřských školách a na 1.stupni, návštěva Domova důchodců a následné vycházky, sbírání kamenů na poli, pomoc ve vesnicích třeba s natíráním zábradlí atd. S Wodnicí jsme vyjely do mateřské školky, kde nám děti připomněly hry, které jsme dávno zapomněli J Po Službě jsme my už odjížděly, takže, co se dělo dál nevím. Přesto to byla super akce a doufám, že za dva roky se tam opět ukážeme.


Marion